Bijna Dood Ervaring (BDE)

Een bijna-dood ervaring (BDE) is een totale, zeer ingrijpende ervaring tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke kenmerken zoals het waarnemen van je eigen reanimatie, het ervaren van een tunnel, het licht, een overzicht van je leven en ook het ontmoeten van overleden personen. Ook de bewuste terugkeer in je (zieke) lichaam waarbij er een diepe teleurstelling is dat er zoiets prachtigs is weggenomen, wordt heel duidelijk ervaren.

Deze bijna-dood ervaring, ook wel Nabij-de-Dood-ervaring (NDE) genoemd, treedt vooral op bij mensen die dreigen te overlijden, tijdens coma bij een hartstilstand, tijdens een narcose maar ook zonder duidelijke medische aanleiding: isolatie, depressie, existentiële crisis of meditatie.

BDE - Hieronymus_BoschNa hun BDE krijgen mensen meestal een heel andere kijk op wat wérkelijk belangrijk is in het leven en hun angst voor de dood is verdwenen. Veelal wordt er meer waardering en zingeving van het leven ervaren, acceptatie en onvoorwaardelijke liefde naar zichzelf, naar anderen. Ook ontstaat er vaak een zeker weten dat de dood niet het einde van alles is.

Maar is het altijd wel zo mooi en prachtig na een BDE?
Een bijna-dood ervaring roept bij veel mensen ongeloof en kritische vragen op. Negatieve reacties van familie, kennissen en hulpverleners kan leiden tot veel problemen met de acceptatie en integratie van nieuw(e) levensinzicht(en). Uit angst voor afwijzing dragen mensen met een BDE dit vaak als een geheim met zich mee. Veelal zijn ze niet in staat hun leven in te richten naar de veranderde inzichten die ze hebben meegekregen uit hun bijna-dood ervaring. Depressies, heimwee gevoelens en eenzaamheid kunnen het gevolg zijn.

Jan van der Arend – Coaching & Training biedt begeleiding bij de zeer persoonlijke veranderingsprocessen die optreden als gevolg van een bijna-dood ervaring:
1. Er is alle ruimte en tijd om je eigen bijna-dood ervaring te delen, zónder oordeel.
2. Tevens is er veel aandacht voor je communicatie over de BDE, met anderen (familie, kennissen e.a.) alsook met jezelf.
3. De persoonlijkheidsveranderingen worden herkend, erkend en er is veel aandacht en begeleiding voor het integreren van deze veranderingen in je leven ná de bijna-dood ervaring.

Verwarring en onzekerheid zullen plaatsmaken voor meer duidelijkheid en zekerheid over hoe je in het leven staat en hoe je hier vorm aan geeft.

Hoe wij tegen de dood aankijken bepaalt hoe wij in het leven staan

Dag Hammarskjöld
Nobelprijs voor de Vrede, Secretaris-generaal van de VN

#BDE   #NDE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s